Hög poäng
Oklar självbild
Låg poäng
Tydlig självbild
De 12 personlighetsdragen i IPA-analysen kompletteras med en 13:e faktor som kallas KLARHETT. Denna faktor beräknas utifrån summan av antalet motsägelser på varje personlighetsdrag.
En motsägelse definieras som det mindre av de två bruttotalen i slutet av varje stapel i den grafiska resultatbilden. Med andra ord uttrycker en motsägelse att kandidaten, i förhållande till den dominerande riktningen i svaret på det givna draget, har svarat motsägelsefullt på några av de påståenden som definierar draget.
När man tar summan av motsägelserna för alla personer som har genomfört en IPA-analys och normaliserar dem, får man en ny och 13:e skala, som liksom de andra skalorna (Trait) har en underliggande normalfördelning. Unambiguity-skalan innehåller, precis som alla andra skalor, en medianpoäng samt övre och nedre kvartilpoäng.
Fördjupning om Klarhet
Sambandet mellan antalet motsägelser och faktorn otvetydighet är att ju färre motsägelser en kandidat har i sitt svar på IPA-analysen, desto STÖRRE/HÖGRE är otvetydigheten. Detta uttrycks grafiskt så att ju färre motsägelser, desto längre till höger om medianen är poängen markerad.
På samma sätt gäller att ju FLER motsägelser en kandidat har i sitt svar på IPA-analysen, desto LOWER/LOWER är otvetydigheten. Detta uttrycks grafiskt så att ju fler motsägelser, desto längre till vänster om medianen är poängen markerad.
Kom ihåg att skalan för entydighet är omvänd så att en numeriskt låg poäng indikerar hög entydighet och en numeriskt hög poäng indikerar låg entydighet.
Kännetecknas av låg klarhet
(hög poäng = många motsägelser)
En person med LÅG Entydighet har, utifrån IPA-analysens perspektiv, en mer oklar och otydlig bild av sig själv när det gäller de faktorer vi mäter i IPA-analysen.
Det kan vara en person som, i relation till några av egenskaperna i IPA-analysen, befinner sig i en process där inre och yttre omständigheter förändras och rör på sig.
Samtidigt är det också en person som, i relation till några av dragen i IPA-analysen, kan vara svår att läsa av för omgivningen, som upplevs som otydlig och i vissa situationer oförutsägbar.
Kännetecknas av hög klarhet
(låg poäng = få motsägelser)
En person med HIGH klarhet ser sig själv och känner sig själv tydligt utifrån de faktorer vi mäter med IPA-analysen.
Det är också en person som förblir densamma trots omgivningens föränderlighet, som håller fast vid sig själv och som i allmänhet har ett stabilt beteende när det gäller egenskaperna i IPA-analysen.
I en lite bredare tolkning kan man tala om ett samband mellan en persons position på faktorn Klarhet och personens nivå av Självmedvetenhet. Ju större/högre unikhet en person har, desto mer självmedvetenhet har den.
Vi uppfattar ofta en person med hög Klarhet som mycket tydlig, stabil och läsbar i sitt beteende. Det är med andra ord en person som vet var man har sig själv och som av andra ofta uppfattas som en person med en viss grad av inre harmoni och balans.
Slutsats om unikhet
Om de många motsägelserna är jämnt fördelade över alla 12 egenskaper i IPA-analysen kan personen uppfatta sig själv på flera olika sätt beroende på situationen. Till exempel som en person hemma och en annan person på jobbet.
I vilket fall som helst bör du som konsult och användare av IPA-analysen vara uppmärksam på de egenskaper där kandidatens svar är motsägelsefullt.
En person med en MEDIUM Unambiguity, dvs. en poäng som ligger mellan kvartilerna, bör tolkas i förhållande till den faktiska fördelningen av motsägelser. Ofta kommer personen att ha många motsägelser på två eller tre egenskaper och få motsägelser på de återstående egenskaperna.
Personens svar på en IPA-analys bör därför tolkas i relation till Unikhet – och som nämnts ovan – i relation till de egenskaper som har flest motsägelser.
Steen Wæver Poulsen
CEO & Owner IPA Nordic